Csekély összegű támogatás (de minimis)

Ki és mire jogosult igénybe venni?

A de minimis támogatás a vállalkozások részére nyújtott csekély összegű állami támogatás, mellyel hazai vállalkozásfejlesztési, innovációs és K+F pályázati források kapcsán találkoznak a vállalkozások.

Minden KKV rendelkezik ún. de minimis kerettel (mértéke 3 pénzügyi évre vetítve 300 000 euró), mely virtuális keretet a vállalkozások a pályázati és egyéb támogatási formák révén kapott csekély összegű támogatástások révén tudják lehívni. A legismertebb de minimis támogatásként kezelt hazai pályázatok a GINOP, VEKOP stb pályázatok.

Jelen programban csak a kis- és középvállalkozások tudják a konzultációs vagy tréningszolgáltatásokat a de minimis keretük terhére igénybe venni. (KKV-nak minősül az a vállalkozás, amelynek az összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg (2004. évi XXXIV. törvény).)

További információ ezen az oldalon olvasható.

De minimis mértéke

Mekkora összeget használhatok fel? 

Egy és ugyanazon vállalkozás az adott és az elmúlt 2 pénzügyi év vonatkozásában maximum 300.000 euró értékben jogosult ezt támogatást igénybe venni (A BIZOTTSÁG (EU) 2023/2831 RENDELETE). A de minimis keretre addig számolhatóak el költségek, amíg az elmúlt 3 éves időszakban el nem éred támogatás maximumát. 

A te vállalkozásodra irányadó pontos mértéket kérdezd meg könyvelődtől, mert lehetséges, hogy ő már ebből felhasznált bizonyos összeget az adófizetés optimalizálása miatt, illetve egyeztess azért is, mert bizonyos tevékenységeknél (a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozásoknak, a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozásoknak) más szabályok vonatkoznak és/vagy eltérhetnek (közúti kereskedelmi árufuvarozás) a keretszámok. Egyeztess továbbá, mert az összefonódási, felvásárlási és szétválási szabályokra figyelemmel is változhat a felhasználható keretösszeg. Az egyéni de minimis keretet a Magyar Államkincstár tartja nyilván, a könyvelőd onnan tudja lekérni az adatokat.

Igazolás / dokumentáció

Mit kell tennem?

Igazolnod kell azt, hogy rendelkezésre áll az a keret, amelynek terhére tőlünk szolgáltatást szeretnél igénybe venni. A nyomtatványt elektronikus úton töltheted ki a könyvelődtől kapott információk alapján. 

A csekély összegű támogatási (de minimis) jogcímen nyújtott támogatáshoz kapcsolódó minden iratot az odaítélést követő 10 évig meg kell őrizned és a támogatást nyújtó ilyen irányú felhívása esetén azokat be kell mutatnod. 

Jogszabályi háttere

Mely jogszabályok alapján vagyok jogosult a de minimis támogatást igénybe venni?

A vállalkozásoknak a csekély összegű állami támogatásokról szóló 2023/2831 EU rendelet, illetve a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozásoknak a 717/2014/EU bizottsági rendelet, a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozásoknak pedig a 1408/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtható de minimis támogatás. 

Jelentkezés

A jelentkezés gombra kattintva átirányítunk a jelentkezői űrlapra!

Üzletfejlesztési konzultációt szeretnél igénybe venni?

Jelentkezz az általad kiszemelt konzultációra a jelentkezés gombra kattintva.

Nem tudod még mi adhat megoldást, de fejlődni szeretnél?

Jelentkezz az alábbi gombra kattintva, majd a kollégáink segítenek a megfelelő orientációban!

Segítségre van szükséged?

Írj nekünk!
Munkatársunk a lehető leghamarabb felveszi veled a kapcsolatot.

A „DigitalTech EDIH” c. projekt megvalósulását Magyarország Kormánya, illetve a Miniszterelnökség Területfejlesztési Parlamenti Államtitkársága támogatta.

A DigitalTech EDIH projektet megvalósító konzorcium részére 1.080.000.000 Ft költségvetési támogatás került megítélésre a közvetlen irányítású európai uniós programokban való magyar részvétel növeléséről, valamint egyes közvetlen uniós pályázatok önerő költségének biztosításáról szóló 1612/2022. (XII. 13.) Korm. határozat keretében.

Elérhetőségek

info [kukac] digitaltechedih.hu

EIT Digital Budapest CLC
1117 Budapest, Bogdánfy Utca 10/a.
© 2023 DigitalTech EDIH Magyarország.
Minden jog fenntartva.