Fintech (Financial Technologies) – Pénzügyi technológiák

Konzultáció, audit, tréning

A pénzügyekkel kapcsolatos folyamatokat szélsebes iramban újítják meg/írják újra azok a technológiai megoldások, amelyeket gyűjtőnéven fintech-nek nevezünk (a magyarban is közkeletű szó az angol financial technology rövidítése). Ezek a változások nem csak a pénzügyi szektorban dolgozókat érintik, hanem mindnyájunkat, hiszen aligha képzelhető el egy 21. századi cég, vagy akár egy magánember élete anélkül, hogy így vagy úgy bekapcsolódjon a pénzügyi szektorba: pénzt utaljon, biztosítást kössön, bevételeket és kiadásokat tervezzen, könyveljen, kamatra kölcsönadja a megtakarítását (pl. egy banknak) vagy éppen kölcsönt vegyen fel.

A fintech megoldások ismerete számos előnnyel járhat kis- vagy középvállalkozásod számára. A legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások révén egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá válnak az üzleti tranzakciók, az ezeket támogató háttérrendszerek és a pénzügyi szolgáltatások igénybevétele. A digitális fintech megoldások ráadásul jellemzően rugalmasabbak, testre szabhatóbbak és olykor még biztonságosabbak is, mint a pénzügyi szolgáltatások korábbi generációi. A fintech világ megismerése ezért fontos eszköz lehet egy cég számára, hogy növelje költséghatékonyságát és versenyképességét.

A DigitalTech EDIH célja, hogy a kis- és középvállalkozások számára hasznos ismereteket adjon át és innovációs lehetőségeket közvetítsen – egyéb területek mellett – a modern pénzügyi technológiák területén is. Küldetésünket egyrészt a magyarországi kis- és középvállalkozások igényei szerint kialakított képzések, másrészt személyre szabott tanácsadási szolgáltatások keretében teljesítjük.

A fintech rövid története

A fintech rövid története

Volt idő, amikor a fintech csak a bankok vagy tőzsdei cégek háttérműveleteire vonatkozott. A banki számítógépek mellett a hitelkártyák az 1950-es években jelentek meg, az ATM-ek pedig az 1960-as évektől állnak rendelkezésre, hogy az ügyfelek kényelmesebb, számítástechnikával támogatott pénzügyi szolgáltatásokat vehessenek igénybe, akár a banki nyitvatartási időn kívül.

A forradalmi változásokat az internet boom és a mobil számítástechnika térnyerése jelentette, amire manapság az elektronikus fizetési megoldások és a modern fintech megoldások is építenek. A fintech a 21. században önálló szektorrá vált. Ez magába foglalja – a hazánkban is megvalósult – azonnali fizetési rendszert (AFR), a pénzügyi szektoron kívüli szereplők által bevezetett és működtetett megoldásokat (Apple Pay, Google Pay stb.) és az állami kezdeményezéssel létrehozott nemzeti fizetési rendszereket, amelyek a „harmadik világ” gazdaságainak jelentős fejlődését, megerősödését eredményezték. (Kína, India, néhány afrikai ország stb.). A mai technológia lehetővé teszi felhőalapú számítástechnika, osztott rendszerek megvalósítását, a KKV-k számára a beruházás igényes eszközvásárlás helyett az informatikai és alkalmazás-szolgáltatások bérleti konstrukcióban történő igénybevételét. Azaz a KKV-k is képesek – a havi bérleti díjra épülő IT szolgáltatások igénybevételével – felvenni a versenyt a nagyobb piaci szereplőkkel, hazai és nemzetközi viszonylatban is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleknek.

A jövőben további jelentős fejlődés és forradalmi átalakulások várhatók, leginkább az automatizáció és robotika, továbbá a blokklánc és mesterséges intelligenciát alkalmazó innovációk elterjedésével.

Fintech innováció

Tudtad, hogy egy innovációs ötlettel, célkitűzéssel és stratégiával rendelkező KKV uniós forrásokból támogatható? Felérhetők források, melyekkel a KKV-k modern technológiákkal fejleszthetik eszköztárukat, a vásárlók és a közösség számára jobb, versenyképesebb termékeket állíthatnak elő, valamint színvonalas, modern szolgáltatásokat vezethetnek be. A „fintech” megoldásokat (mint például digitalizálás vagy új fizetési technológiák bevezetése) célszerű ötvözni más modern megoldásokkal és szolgáltatásokkal. A program keretében elérhetővé teszünk komplex megoldásokat, az üzletfejlesztéstől a digitalizáláson keresztül a modern eszközpark beszerzésén, az ügyfélélmény növelésén, automatizált megoldásokon keresztül, a hazai piacon még nem elérhető, új pénzügyi szolgáltatások kifejlesztéséig.

Fintech megoldásnak számít minden – pénzügyi szektorban vagy azon kívüli vállalkozás által megvalósított – technológiai innováció a pénzügyi szolgáltatások területén (open banking, roboadvisorok, peer-to-peer (P2P) hitelezés, a befektetési algoritmusok, kriptovaluták stb.).

Online platformok

Az online platform egy digitális szolgáltatás, amely az internetet használja két vagy több különálló, de egymástól függő felhasználó (akár cégek, akár magánszemélyek) közötti interakciók elősegítésére. A platformok olyan helyek, ahol a kereslet és a kínálat elektronikusan találkozik. Például:

 • Piacterek (például: Amazon…)
 • Keresőmotorok (például: Bing, Yahoo, Google…)
 • Közösségi média (például: Facebook, LinkedIn, Youtube…)
 • Online webhelykészítők (például: Wix, BigCartel…)
 • Fizetési rendszerek (például: Payfit…)

A fizetési platform egynél több fizetési szolgáltatást kínál, így a kereskedőknek egy (és nem több) elszámoló céggel kell kapcsolatba lépniük. A fizetési platformok leegyszerűsítik a harmadik felek rendszereihez és technológiához való csatlakozás folyamatát.

Többfajta fizetési megoldás egyetlen fizetőkapu felületen.

A fizetési platformok olyan, korábban az ügyfelek számára nem elérhető tevékenységeket tesznek lehetővé, mint a saját mobileszközeikről csekkek befizetése, pénzátcsoportosítás a számlák között, számlák fizetése, hitel vagy pénzügyi támogatás igénylése, továbbá számos más, gyors, kényelmes, megbízható pénzügyi szolgáltatást nyújtanak.

A fintech két fő iránya

A fintech a kkv-k számára kedvezőbb és elérhetőbb pénzügyi ökoszisztémát biztosít, amely elősegíti növekedésüket, és hosszabb távra szóló profitabilitásuk megalapozását az egyre inkább digitálissá átalakuló és a határokon átnyúló versenytársakkal telítődő üzleti környezetben.

 1. Fintech megoldások a pénzügyi szektorban

A modern fintech megoldások egyik iránya új piaci szereplők létrejöttét eredményezi, innovatív és ügyfél-orientált szolgáltatások kialakításával, ideértve a digitális bankok, neobankok és digitális leányvállalataik alapítását. Ez a szegmens a KKV-knak olcsóbb, kedvezőbb pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, hiteleket, befektetéseket kínál, tehát potenciális beszállítóként, illetve üzleti partnerként jelenik meg.

A tradicionális pénzügyi szektor szereplői az új piaci szereplők és szolgáltatások versenykihívására reagálva, évekkel ezelőtt megkezdték a hagyományos pénzügyi, banki, finanszírozási, biztosítási szolgáltatásaik és termékeik átalakítását. Új vagy már ismert termékekkel, szolgáltatásokkal találkoznak a KKV-k, de kedvezőbb árfekvésben vagy merőben új megközelítésben: 

 • például korábban ellátatlan, a banki kondíciók alapján nem kiszolgált ügyfélkörnek (is) kínálnak pénzügyi és finanszírozási megoldásokat, vagy
 • az ügyfélélményt jelentősen emelő megoldásokkal csábítják az ügyfeleket, vagy
 • pénzforgalom, hazai átutalások esetében kínálnak azonnal teljesülő megoldást, illetve a határon túl nyúló pénzügyi tranzakciók tekintetében olcsóbb, gyorsabb lebonyolítást; valamint
 • adatelemzés és/vagy mesterséges intelligencia segítségével nyújtanak színvonalasabb, az ügyfeleket kielégítő szolgáltatásokat, a fogyasztói szokások elemzése vagy előrejelzése alapján.

 1. A pénzügyi szektoron kívülről érkező fintech megoldások

Elsősorban az e-kereskedelem rohamos fejlődését láthatjuk az utóbbi években, különösen az Egyesült Államokban, Ázsiában. Európán belül az Egyesült Királyság és a Skandináv országok járnak ebben élen. Online platformok, digitális fizetőeszközök terjednek Európában is, bár a szabályozás a kriptovaluták forgalmazását, a kriptoba befektetést szigorúbban szabályozza. A külföldi cégek határon átnyúló tevékenysége az e-kereskedelem területén jelentős versenyhelyzetet teremt a hazai vállalkozások számára, amit a KKV innovatív fejlesztésével lehet kezelni/ellensúlyozni.

uzletfejlesztes business development digitaltech edih uzletfejlesztes business development digitaltech edih

Mit jelent a FinTech?

A fintech kifejezés a hagyományos pénzügyi szolgáltatások bővítésére, racionalizálására, digitalizálására, felhasználó-barátabbá tételére használt innovatív technológiákra, illetve az utóbbiakra épülő termékekre és szolgáltatásokra utal. Célja, hogy egyszerűbbé, hatékonyabbá és olcsóbbá tegye a pénzügyi tranzakciókat és szolgáltatásokat, valamint az ügyfelek számára jobb felhasználói élményt biztosítson.

Szűkebb értelemben a fintech kategóriába tartozik minden innováció, legyen az személyes vagy üzleti célú, ami elektronikus fizetőeszköz vagy virtuális pénz, token segítségével lebonyolított pénzügyi tranzakciókkal jár. A legismertebbek a különféle elektronikus fizetési megoldások (digitális vagy e-pénztárca, érintésnélküli fizetés, mobileszközökön végzett pénzügyi vagy befektetési műveletek stb.).
Tágabb értelemben a fizetési tranzakciókhoz kapcsolódó, az ügyfélélményt emelő, illetve a kereskedők ügyvitelének hatékonyságát javító, digitalizálást, automatizálást és/vagy döntéstámogatást célzó üzleti megoldások bevezetésére, fejlesztésére irányuló bármilyen innováció része a fintech univerzumnak.

Az diszruptív fintech innováció kifejezést olyan új megoldásokra használják, amelyek a meglévő piaci viszonyokat alapjában “felforgatják” és átalakítják, ideértve az online platformok, virtuális vagy kriptovaluták, újfajta hitelezési és finanszírozási szolgáltatások, valamint elektronikus befektetési szolgáltatások és kereskedés, blokklánc technológia, illetve mesterséges intelligencia alkalmazását.

Miért fontos a FinTech a vállalkozások / intézmények számára?

A fintech – azaz pénzügyi technológiai – megoldások igénybevétele számos előnyt hozhat a magyarországi üzleti vállalkozások és közintézmények számára. A napi munka során végzett adminisztráció megkönnyítése mellett az előnyök kierjedhetnek az értékesítés és az ügyfélélmény növelésétől a munkafolyamatok hatékonyabbá tételéig számos területre. A teljesség igénye nélkül pár konkrét példa:

 • Jobb felhasználói élmény:
  A fintech alkalmazások egyik történelmileg is elsődleges törekvése, hogy a hagyományos pénzügyi szolgáltatókra korábban nem jellemző, modern, felhasználóbarát felületeket és funkciókat kínáljanak, amelyek megkönnyítik az ügyfelek életét, és lehetővé teszik számukra, hogy a saját időbeosztásuk szerint intézzék (pénz)ügyeiket. E törekvés általánossá válása a fintech forradalom egyik maradandó vívmánya.
 • Hatékonyság növelése:
  A fintech megoldások egy fontos részhalmaza abból a célból született, hogy lehetővé tegye a vállalkozások és ügyfeleik számára, az egymás közötti gyorsabb és hatékonyabb tranzakciókat, valamint a tranzakciókkal járó adminisztráció csökkentését, illetve a vállalkozások tervezési és stratégia-alkotási folyamatainak javítását.
 • Innovatív pénzügyi termékek:
  A fintech vállalkozások egy harmadik jelentős csoportja olyan új pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat fejleszt, amelyek valamilyen okból kimaradtak a hagyományos pénzügyi intézmények termékpalettájából: vagy mert radar alatt maradtak, vagy mert nem érte meg a nagyok számára lefejleszteni őket.
 • Szigorúbb adatvédelem:
  A fintech szolgáltatások egy speciális részhalmaza kiemelten nagy hangsúlyt fektet az adatvédelemre és a biztonságra, ami bizonyos ügyféltípusok számára különlegesen fontos.
 • Költségcsökkentés:
  Tipikus fintech cél a tranzakciós és adminisztrációs költségek csökkentése is a vállalkozások számára.
 • Nagyobb elérhetőség:
  A nagy digitális platformokhoz és felhő szolgáltatásokhoz illeszkedni igyekvő fintech megoldások segítik a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a világ bármely pontjáról, ami különösen előnyös lehet a nemzetközi piacokat is meghódítani kívánó vállalkozások számára.

  Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a világban folyamatosan születő fintech megoldások nem csak fejlődési lehetőségeket teremtenek a kis- és középvállalkozások számára, de kihívásokat és olykor a jövőjüket veszélyeztető kockázatokat is, amelyeket fontos időben felismerniük és kezelniük, mielőtt a versenytársak fordítják előnyükre azokat.

Innowacje Fintech zrewolucjonizowały różne sektory, a branża rozrywkowa, w szczególności kasyna online, jest świadkiem znaczącej transformacji. Połączenie technologii finansowej i rozrywki utorowało drogę dla rozwiązań dostosowanych do potrzeb firm działających w tej branży. W dziedzinie kasyn online rozwiązania fintech odgrywają kluczową rolę w poprawie ogólnego doświadczenia zarówno dla operatorów, jak i graczy. Rozwiązania fintech usprawniają procesy płatności, zapewniając płynne transakcje w kasyno online na prawdziwe pieniadze. Od bezpiecznych bramek płatniczych po zaawansowane systemy wykrywania oszustw, fintech umożliwia kasynom online oferowanie niezawodnych i bezpiecznych opcji płatności, budując zaufanie wśród ich klientów. Co więcej, rozwiązania fintech dostosowane do branży rozrywkowej wykraczają poza przetwarzanie płatności. Obejmują one szereg usług zaprojektowanych w celu optymalizacji operacji i napędzania wzrostu. Na przykład zaawansowane narzędzia analityczne wykorzystują duże zbiory danych, aby zapewnić wgląd w zachowania graczy, umożliwiając kasynom personalizację ich ofert i maksymalizację zaangażowania.

Kiknek szükséges a FinTech-el foglalkozni?

A fintech megoldások ismerete és adott esetben alkalmazása szinte bármely kis- és középvállalkozásnak a hasznára válhat, mivel lehetővé teszik a vállalkozás számára a pénzügyi és értékesítési folyamatok hatékonyabb kezelését és optimalizálását. Különösen fontos lehet a fintech-virtuozitás azon vállalkozások számára, amelyek tevékenységét érinti a következők valamelyike:

 • Online fizetési megoldások:
  Ha a vállalkozásnak van online jelenléte, akkor az online fizetési megoldások lehetővé teszik, hogy a vásárlók gyorsan és egyszerűen tudjanak fizetni.
 • Számlázás és követeléskezelés:
  A fintech megoldások segítségével a vállalkozás könnyedén kiállíthat és elküldhet számlákat, és nyomon követheti a kifizetéseket és az esetleges késedelmeket. Ez lehetővé teszi a készpénzáramlás hatékonyabb kezelését, a pénzügyi veszteségek minimalizálását. A fintech szolgáltatások sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek, mint a hagyományos banki szolgáltatások igénybevétele, velük adott esetben könnyebb alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez és a piaci kihívásokhoz.
 • Bérszámfejtés és HR:
  A fintech megoldások hasznosak lehetnek a vállalkozás számára a bérszámfejtés és a HR folyamatok automatizálásában és optimalizálásában. Ez segíthet csökkenteni az adminisztrációs terheket és a hibák számát, illetve növelni az alkalmazottak elégedettségét és hatékonyságát.
 • Nemzetközi fizetések:
  Ha a vállalkozásnak külföldi ügyfelei vagy beszállítói is vannak, akkor a fintech megoldások lehetővé teszik a nemzetközi fizetések könnyű és viszonylagosan olcsó küldését és fogadását, a tranzakciós költségek és az átváltási veszteségek minimalizálását. Az online fizetési megoldások és nemzetközi utalások általában olcsóbbak, mint a hagyományos banki szolgáltatások, így pénzt takaríthatunk meg a tranzakciókon. A fintech szolgáltatások segítségével egyszerűbben és olcsóbban intézhetők a nemzetközi tranzakciók, könnyebben hozzáférhetők a globális piacok, és ezáltal növelhetők a bevételek.
 • Jobb pénzügyi döntéshozatal:
  A fintech szolgáltatások segítségével a döntéshozók könnyebben követhetik nyomon cégük/intézményük pénzügyi állapotát és teljesítményét, így jobb döntéseket hozhatnak jövőbeli terveik megvalósítása érdekében.
 • Piaci szerep megtartása:
  A vállalkozásunk/intézményünk szempontjából releváns piacokat, piaci versenytársakat mindig érdemes figyelemmel követni, nehogy az utóbbiak versenyelőnybe kerüljenek, és ügyfeleket csábítsanak el azzal, hogy hamarabb vezetnek be az ügyfelek számára fontos fintech alkalmazásokat, szolgáltatásokat.

A közszféra szereplőknek is szükségük lehet a fintech-hel való foglalkozásra, különösen az adó- és pénzügyi hatóságoknak. A fintech megoldások lehetővé teszik számukra a hatékonyabb működést és az adminisztráció csökkentését.
Mindezek alapján egyfelől célszerű átgondolni, hogy egy fintech megoldás hosszú távon milyen piacszerzési lehetőségeket, versenyelőnyöket, költségmegtakarítási lehetőségeket eredményezhet vállalkozásunk/intézményünk számára.

Szolgáltatások

A DigitalTech EDIH képzésekkel és tanácsadói (konzultációs) szolgáltatásokkal támogatja ügyfeleit a pénzügyi technológiák területén, valamint az ügyfeleknél felmerülő konkrét, fintech szoltáltatásokkal kapcsolatos problémák vagy igények megoldásában/kiszolgálásában. Képzéseink résztvevőjeként képet kaphatsz a fintech területeiről, illetve mélyebb betekintést nyerhetsz az egyes részterületekbe. A tanácsadói szolgáltatások keretében a DigitalTech EDIH szakértői testreszabott válaszokat adhatnak a vállalkozásodnál felmerülő pénzügyi technológiákkal kapcsolatos kérdésekre/kihívásokra.

Szolgáltatás területek

Az ügyfél / KKV igényei szerint testreszabott szolgáltatásokkal állunk rendelkezésre, elsősorban képzések és konzultáció területén. Az előre meghirdetett képzéseinket az alábbi területeken ajánljuk:

 • FinTech megoldások, fizetési rendszerek

 • Digitális pénzek – kriptovaluták, NFT-k

 • Szolgáltatásinnováció és -tervezés a vállalati architektúrára alapozva

 • Pénzügyi folyamatok digitalizálása, Blokklánc technológia és vállalati folyamatok, munkafolyamatok integrálása

 • Vezetői információs rendszerek

 • Adatelemzés a pénzügyekben, trendek, előrejelzés, prediktív, preskriptív előrejelzés

KONZULTÁCIÓK

A konzultációk során azonban egyedi, a vállalkozásod sajátos igényeire szabva segítünk.

FinTech tanácsadás

Tanácsadás, audit, adatelemzés.

FinTech képzések

Vedd igénybe FinTech tréningeinket és biztosíts akár szervezetszintű képzéseket vállalkozásod, szervezeted számára.

Hogyan lehet jelentkezni a konzultációra?

A programba történő jelentkezés során a vállalkozás több igényfelmérő egyeztetésen esik át, amelyek a szakmai orientációban segítenek. Ennek eredményeként kollégáink a vállalkozás igényeire szabott szolgáltatásokat határoznak meg és ajánlanak ki. A vállalkozás az ajánlatokat elfogadva veheti igénybe a szolgáltatásokat, párhuzamosan akár többet is, amely során auditáció, konzultáció, és képzés is történhet.

A szolgáltatások térítésmentesek, nem jelentenek a vállalkozás számára közvetlen anyagi kiadást, mivel a vállalkozás az egyébként minden hazai cég számára rendelkezésre álló de minimis keretéből veheti igénybe a szolgáltatásokat. A de minimis egy vállalkozástámogatás, amely a cégek versenyképességének növelésének céljából jött lére, ezzel segítve a cégek fejlődését a piacon.

Ismered már az EDIH programban való részvételnek folyamatát?

Amennyiben még nem, látogasd meg a „Hogyan működik” oldalunkat, ahol megismered a teljes folyamat egyes állomásait, a konzultáció térítésmentes igénybevételének feltételeit.

Jelentkezés

A jelentkezés gombra kattintva átirányítunk a jelentkezői űrlapra!

FinTech konzultációt szeretnél igénybe venni?

Jelentkezz az általad kiszemelt konzultációra a jelentkezés gombra kattintva.

Nem tudod még mi adhat megoldást, de fejlődni szeretnél?

Jelentkezz az alábbi gombra kattintva, majd a kollégáink segítenek a megfelelő orientációban!

Segítségre van szükséged?

Írj nekünk!

Munkatársunk a lehető leghamarabb felveszi veled a kapcsolatot.

Név(Kötelező)
background glow 02
background glow 02

A „DigitalTech EDIH” c. projekt megvalósulását Magyarország Kormánya, illetve a Miniszterelnökség Területfejlesztési Parlamenti Államtitkársága támogatta.

A DigitalTech EDIH projektet megvalósító konzorcium részére 1.080.000.000 Ft költségvetési támogatás került megítélésre a közvetlen irányítású európai uniós programokban való magyar részvétel növeléséről, valamint egyes közvetlen uniós pályázatok önerő költségének biztosításáról szóló 1612/2022. (XII. 13.) Korm. határozat keretében.

Elérhetőségek

info [kukac] digitaltechedih.hu

EIT Digital Budapest CLC
1117 Budapest, Bogdánfy Utca 10/a.
© 2023 DigitalTech EDIH Magyarország.
Minden jog fenntartva.