Padeles üzletfejlesztés a DigitalTech EDIH-nél

A padel egy ütős játék, ami leginkább a squash-hoz és a teniszhez hasonlít, de az előbbinél kevésbé terheli meg az ízületeket és az utóbbinál kisebb pályán játszák. Hogyan kötődik ez a Mexikóból indult sport a DigitalTech EDIH-hez? Dési Renáta, a Padelezz Kft. alapító tulajdonosa igénybe vette térítésmentes üzletfejlesztési tanácsadásunkat, és örömmel beszélt nekünk az eddig megélt tapasztalatairól és a siker felé vezető útról. 

Mi ösztönzött arra, hogy a DigitalTech EDIH térítésmentes üzletfejlesztési szolgáltatását igénybe vedd?

Amióta megvan a vállalkozásom – immáron két éve –, azóta keresem a kapcsolódásokat nagy tapasztalattal, üzleti szemlélettel bíró emberekkel, akikkel kommunikálni tudok a vállalkozásomról. Elsődleges célom ezzel a közös gondolkodás, a jó tapasztalatok megosztása, a kritikus külső szem jelenléte, a megfelelő hangsúlyok és fókuszpont megtalálása, a cégem fejlődési ritmusának felgyorsítása volt.

Mi mozdított a DigitalTech EDIH üzletfejlesztési tanácsadása felé?

Nagy előnyöm volt, hogy nem idegenként keresett meg valaki, és hívta fel a figyelmemet a „de minimis keretemre” és arra, hogy térítésmentesen részt tudok venni képzéseken és tanácsadáson, hanem egyenesen a barátnőm ajánlotta ezt a lehetőséget, akiben megbízom. Azt gondolom, hogy ez az ajánlás nálam kulcskérdés volt. Elképzelhető, hogy ha csak olvasok erről a lehetőségről, inkább kérdéseket vet fel bennem, és nem biztos, hogy bele is vágok a közös munkába. Az ingyenesség is óvatosságra intett, ami valójában nem ingyenességet jelent, hanem térítésmentes szolgáltatást, azonban ez is lehet egy olyan pont, amit sokan nem mernek átlépni.

Ha keresed a fejlődési és tanulási lehetőséget, nyitott vagy arra, hogy valaki tud neked a vállalkozásod stratégiai kérdéseiben segíteni, illetve ha hiszel abban, hogy a közös gondolkodás előrevisz, akkor számodra ez egy tökéletes hely. Sok nagy tapasztalatú ember dolgozik a DigitalTech EDIH-ben, akik szerteágazó témákban tudnak neked hasznos tanácsot adni, de ennek befogadásához nyitottság kell, és éhség a fejlődésre, megújulásra.

A DigitalTech EDIH üzletfejlesztési tanácsadói adtak egy muníciót az indulásnál, egy bizalmi löketet, hogy „just do it”, segítettek a fő fókuszok azonosításában annak érdekében, hogy ez valóban egy hosszútávú, jövedelmező és folyamatosan épülő vállalkozás legyen, majd a teljes tanácsadási folyamatban mellettem álltak és bíztak bennem, hogy a kitűzött célokat meg tudom valósítani.

Mi volt az üzletfejlesztési tanácsadás folyamata?

Találkozásunkkor már jól működött a webshopom, melynek elsődleges fókusza a padel kiegészítők értékesítése volt. A pálya forgalmazása is része volt a vállalkozásomnak, de nem kapott kellő hangsúlyt. Amiben a DigitalTech EDIH üzletfejlesztési tanácsadása, és azon belül a Málnay Barnabás és csapata segített, az a vállalkozásom céljainak strukturálása és kitisztázása volt. Részletesen áttekintettük, hogy a termékbevételekkel milyen hasznot tudok realizálni, milyen fejlődési görbét tudok rajzolni. Átgondoltuk, hogy mi skálázható, és akkor nagyon gyorsan megérkeztünk oda, hogy a fókuszt elsődlegesen a pályaépítésre kell helyeznem a növekedés elérése érdekében. Egyértelművé vált, hogy amíg nincs kellő létszámú padel játékos, addig a sport népszerűsítése, új pályák, klubok, ezáltal a játékos tömeg növelése számomra a legmegfelelőbb irány.

Nagyon sok energiámat vitte el az, hogy a termékek értékesítésével, és az egyedi igények teljesítésével foglalkoztam. Hiszen amikor elkezdtünk közösen gondolkodni, én már beszállítója voltam több nagy sportáruháznak is, amelyek menedzselése sok munkával járt, azonban a profit nagyban elmaradt az optimálistól. Barnabás csapatának volt az a gondolata, hogy igenis merjünk nagyban gondolkodni. A pályaépítési tevékenységnek nagyobb az anyagi hozama és majd magával hozza az „apróbb” termékek iránti kereslet növekedését is. Szóval ez a nagyban gondolkodás nagyon nagy segítség volt nekem és gyakorlatilag ez lett a közös munkánk vezérfonala. Az összes beszélgetésünk, az ötletek ezen a síkon mozogtak. Egy idő után behívtuk még Szép Károlyt, Szépvölgyi Ákost és Szántó Lindát is, akik mind más területet, szakértelmet képviseltek. Aztán csatlakozott hozzánk Vincze Norbert is, mint marketing szakértő.

Ezek szerint a tanácsadás a DigitalTech EDIH-nél nem egy négyszemközti beszélgetés egyetlen emberrel?

Nem, mindig többen voltunk. Időről időre egyre többen járultak hozzá az üzletfejlesztési tanácsadáshoz a szaktudásukkal, és végül egy egész csapat vett körül, akik mind más és más aspektusból vizsgálták a vállalkozásomat. Érdekes volt megismerni a sok nézőpontot a különböző témák során, olyan gondolatokat, amik nekem nem jutottak eszembe. Természetesen szintetizálásuk és a végső döntések mindvégig nálam voltak.

Hány alkalom volt az üzletfejlesztési tanácsadás?

Pontos számot nem tudok mondani, de két-három hetente találkoztunk. Egy idő után be is sűrűsödtek az alkalmak, mert jöttek a különböző rendezvények, ahol jelen volt mindenki, itt már a stratégiain túl operatív részletekbe is bevontam őket, így volt, hogy hetente találkoztunk.

Összességében találkozásaink rendszeres időközönként történtek, maximálisan ügyfélközpontú szemléletben. Ahogy nekem az igényeim felmerültek, ők mindig arra reagáltak. Ha én azt mondtam, hogy nekem most időre van szükségem, mert például össze kell raknom egy landing page-et, vagy ennek a koncepciónak a kidolgozásához több időre van szükségem, ezért hagyjunk ki 2-3 hetet, akkor ők azt mondták, hogy teljesen rendben van. Amikor pedig az volt a kérésem, hogy gyorsan gondolkodjunk együtt, akkor egy korábbi időpontot is össze tudtunk hozni. Teljesen rugalmasan alkalmazkodtak az én ritmusomhoz.

Milyen konkrét javaslatokat kaptál a közös munka során? Megmondták esetleg, hogy milyen technológiát használj, vagy hogy a marketinget szervezd ki?

Nem, a technológia maradt, ahhoz (még) nem nyúltak. Viszont a marketing kapcsán jeleztem, hogy segítség lenne, ha egy szakértő átnézné a weblapomat és egységesítené a brand megjelenésemet – például ha elmegyek egy rendezvényre, ahol képviselem a céget, vagy a padel klub megnyitójára –, így ajánlottak egy marketing szakértőt, akivel azóta is együtt dolgozom. A folyamathoz és a konkrét lépésekhez szükséges volt az én proaktivitásom, náluk pedig, a tanácsadói oldalon, értő fülekre találtam. Mindig meghallották, hogy mire van igényem, és arra adtak konkrét megoldási javaslatotokat.

Milyen eredménye van most a körülbelül fél éve tartó tanácsadásnak?

Eljutottunk oda, hogy kialakult bennem egy komplexebb jövőkép a saját vállalkozásomról. Kézzel fogható eredménye, hogy most tavasszal felépült az első két padelpálya, és további építési projekt indul épp a napokban a folyamatos megkeresések eredményeként. Ráadásul fogják a kezem most is, mert ha egy hét múlva kérnék egy újabb időpontot, akkor ugyanúgy haladnánk tovább az üzletfejlesztésben.

Tehát nem volt ennek a folyamatnak egy lezárása azáltal, hogy az irány megvan, a madár kirepült a fészekből, tudod, hogyan szárnyalj?

Nem, nem volt hivatalos lezárás. Most, a két pálya felépülése óta nem találkoztunk, de nem is generáltam a találkozót, mert jelenleg a marketingen van a hangsúly, a pályamegnyitó rendezvényen és a legújabb építési projekten. Továbbá úgy érzem, hogy van kellő munícióm, és nem szeretnék visszaélni a lehetőséggel és az erőforrásaikkal. Már ismerem a gondolkodásmódot, és a következő mérföldkőnél valószínűleg ismét konzultációs céllal és bizalommal fogok feléjük fordulni.

Merj nagyot álmodni, és valósítsd meg a DigitalTech EDIH üzletfejlesztési tanácsadói segítségével!

Ha mélyebben is érdekel, hogyan tudod vállalkozásod működését fejleszteni, akkor jelentkezz a DigitalTech EDIH térítésmentes üzletfejlesztési képzéseinek valamelyikére, vagy vegyél részt személyre szabott üzletfejlesztési tanácsadáson!

Kikapcsolódásképpen próbáld ki a padelt! Imádni fogod ezt a vidám időtöltést, és ha új vállalkozási lehetőséget keresel, a padelpálya-építésről a www.padelezz.hu oldalon tudsz tájékozódni.

A „DigitalTech EDIH” c. projekt megvalósulását Magyarország Kormánya, illetve a Miniszterelnökség Területfejlesztési Parlamenti Államtitkársága támogatta.

A DigitalTech EDIH projektet megvalósító konzorcium részére 1.080.000.000 Ft költségvetési támogatás került megítélésre a közvetlen irányítású európai uniós programokban való magyar részvétel növeléséről, valamint egyes közvetlen uniós pályázatok önerő költségének biztosításáról szóló 1612/2022. (XII. 13.) Korm. határozat keretében.

Elérhetőségek

info [kukac] digitaltechedih.hu

EIT Digital Budapest CLC
1117 Budapest, Bogdánfy Utca 10/a.
© 2023 DigitalTech EDIH Magyarország.
Minden jog fenntartva.